Saturday, February 1, 2014

Nasi Impit Sambal Hitam - Makanan Tradisi Terengganu | Resepi ... - Blog Makanan di Terengganu

Nasi Impit Sambal Hitam - <b>Makanan Tradisi Terengganu</b> | Resepi <b>...</b> - Blog Makanan di Terengganu


Nasi Impit Sambal Hitam - <b>Makanan Tradisi Terengganu</b> | Resepi <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2014 06:00 PM PST


Makanan Tradisi Terengganu

Bahan-bahan untuk Sambal

  • 1 biji kelapa parut  digoreng sampai garing

Bahan B
  • 5 ekor ikan selayang direbus dan  ambil isinya
  • 5 batang serai  dihiris
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 keping nisan/ gula melaka
  • Garam secukup rasa

Cara Memasak
  1. Kelapa parut digoreng garing. Bahan B dikisar
  2. Gaul semua bahan tersebut sehingga sekata
  3. Goreng sampai kering. Tambah sedikit gula melaka jika kurang manis kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.
  4. Sejukkan dan kisar dengan agak-agak separuh lumat.
  5. Siap. Hidang bersama nasi himpit.

0 comments: