Nasi Impit Sambal Hitam Makanan Tradisi Terengganu - Blog Makanan di Terengganu
Nasi Impit Sambal Hitam <b>Makanan Tradisi Terengganu</b> - Blog Makanan di Terengganu |
- Nasi Impit Sambal Hitam <b>Makanan Tradisi Terengganu</b>
- Google Blog Search - Blog <b>Makanan di Terengganu</b> - Blogger
- Google Blog Search - Blog <b>Makanan di Terengganu</b> - Blogger
- Pasar Malam <b>Di</b> T'ganu Akan Dipantau Lebih Kerap - MYNEWSHUB <b>...</b>
- Teknologi <b>Makanan</b>: <b>Makanan Tradisi</b> Negeri <b>Terengganu</b>
Nasi Impit Sambal Hitam <b>Makanan Tradisi Terengganu</b> Posted: 26 Feb 2014 03:05 AM PST | Nasi Impit Sambal Hitam <b>Makanan</b> Tradisi <b>Terengganu</b> <b>...</b> - Busuk.org Posted: 27 Jan 2014 06:03 AM PST |
Google Blog Search - Blog <b>Makanan di Terengganu</b> - Blogger Posted: 26 Feb 2014 11:17 AM PST Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke... So mari kita cerita pasal makanan... Sebab semua orang suka makanan! Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :) Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :) Laksa Johor Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti, Class gitu orang johor ni, Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang. Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat Mee Bandung Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain Mee Bandung Muar tiada tandingannya ! Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2 Mestilah cukup pedasnya :) Soto Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun Kalau LA lebih prefer soto bihun LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya, sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil Nasi Ambang Subhanallah, kecur tengok gambar ni Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea? Gerenti puas hati :) Telur Pindang LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu Datang kempunan nak makan telur pindang Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang' Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya. Rasanya sangat sedap :) Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang Kacang Pool LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam Haha tak pastilah pulak, Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :) Mee Rebus Johor Urmmm...sedap jugak ni Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor Botok-botok Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, daun kesum, daun cekur dan daun kunyit. Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus Lontong Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong Lontong kuah dan Lontong kering Kalau LA lebih prefer lontong kering Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum Briyani Gam Johor Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia Senang kata briyani yang paling wanted lah Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni? First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. Asam Pedas Johor Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung Otak-Otak Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas Otak-otak ni isi ikan yang berempah Tempat lain pun ada juga kalau tak silap Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :) Dan berbeza dengan negeri lain Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini Air Kathira Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya. Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :) | |
Google Blog Search - Blog <b>Makanan di Terengganu</b> - Blogger Posted: 25 Feb 2014 01:39 AM PST Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke... So mari kita cerita pasal makanan... Sebab semua orang suka makanan! Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :) Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :) Laksa Johor Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti, Class gitu orang johor ni, Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang. Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat Mee Bandung Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain Mee Bandung Muar tiada tandingannya ! Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2 Mestilah cukup pedasnya :) Soto Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun Kalau LA lebih prefer soto bihun LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya, sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil Nasi Ambang Subhanallah, kecur tengok gambar ni Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea? Gerenti puas hati :) Telur Pindang LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu Datang kempunan nak makan telur pindang Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang' Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya. Rasanya sangat sedap :) Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang Kacang Pool LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam Haha tak pastilah pulak, Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :) Mee Rebus Johor Urmmm...sedap jugak ni Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor Botok-botok Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, daun kesum, daun cekur dan daun kunyit. Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus Lontong Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong Lontong kuah dan Lontong kering Kalau LA lebih prefer lontong kering Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum Briyani Gam Johor Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia Senang kata briyani yang paling wanted lah Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni? First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. Asam Pedas Johor Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung Otak-Otak Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas Otak-otak ni isi ikan yang berempah Tempat lain pun ada juga kalau tak silap Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :) Dan berbeza dengan negeri lain Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini Air Kathira Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya. Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :) | |
Pasar Malam <b>Di</b> T'ganu Akan Dipantau Lebih Kerap - MYNEWSHUB <b>...</b> Posted: 05 Mar 2014 11:11 PM PST KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri Terengganu mahu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Jabatan Kesihatan memantau semua aktiviti pasar malam dengan lebih kerap agar peniaga lebih bertanggungjawab terhadap keselamatan dan kebersihan makanan yang dijual. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri Terengganu, Muhammad Pehimi Yusof berkata pemantauan perlu dilakukan secara berterusan tanpa perlu menunggu kes membabitkan kesihatan awam, seperti keracunan makanan yang berlaku minggu lalu. "Pemantauan ini secara tidak langsung akan meningkatkan semula keyakinan orang ramai terhadap keselamatan makanan yang dijual di pasar malam. "Ini kerana, ramai peniaga yang saya temui mengadu jualan mereka jatuh merudum kerana kes keracunan makanan itu yang menyebabkan orang ramai bimbang untuk membeli makanan di pasar malam," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pemeriksaan di pasar malam Kuala Ibai dekat sini malam tadi. Sebanyak 24 notis kesalahan dikeluarkan oleh Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) terhadap peniaga termasuk kesalahan tidak mempamerkan kad kesihatan, lesen perniagaan tamat tempoh, tidak memakai apron dan penutup kepala serta kebersihan yang kurang memuaskan. Operasi itu diadakan serentak di empat pasar malam daripada 22 lokasi yang ada, bertujuan memberi pendidikan kesihatan dan pengendalian makanan kepada peniaga serta mengedarkan risalah panduan kebersihan makanan kepada orang ramai. Isnin lalu, seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun, Muhammad Iqbal Rafie Mohd Ilme meninggal dunia akibat keracunan makanan setelah menikmati ayam goreng yang dibeli dari pasar malam. Jabatan Kesihatan mengesahkan kematiannya berpunca akibat bakteria Salmonella. Sebanyak 141 turut keracunan disahkan setelah memakan selain ayam goreng, nasi goreng, kuetiau goreng dan mi goreng dari dua pasar malam. Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu Datuk Dr Anwa Sulaiman berkata mereka dirujuk di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dan 35 orang menerima rawatan sebagai pesakit luar. "Sebanyak 106 pesakit ditahan wad dan 85 daripadanya masih menerima rawatan lanjut di wad HSNZ," katanya. Sementara itu hasil tinjauan Bernama mendapati aktiviti perniagaan pasar malam di sini sedikit suram berikutan kebimbangan orang ramai mengenai kes keracunan makanan itu. Kebanyakan peniaga yang ditemui mengakui jualan mereka merudum sehingga 50 peratus dan mereka berharap situasi itu segera pulih kerana mereka hanya bergantung pendapatan pasar malam. Peniaga ayam goreng, Mohd Asmadi Mohd Ghani, 35, berkata kebiasaannya beliau boleh mencatat jualan antara RM1,500 hingga RM2,000 setiap hari hasil jualan 100 kilogram ayam. "Namun, sejak kes keracunan makanan itu Isnin lalu, jualan memang merosot kerana di pasar malam Chendering pada Selasa lalu, saya hanya mendapat jualan RM700 sahaja. "Malam ini pun, jualan agak kurang kerana biasanya, saya tak berhenti menggoreng ayam namun sekarang hendak menjual yang sedia digoreng pun agak susah…tak rancak seperti sebelum ini," katanya yang sudah berniaga pasar malam sejak tiga tahun lalu. Peniaga kuih muih tradisional di pasar malam Kuala Ibai, Ahmad Razif Ghazali, 34, turut menerima tempias akibat kes keracunan makanan itu. "Mungkin seminggu dua ini, orang ramai masih fobia untuk ke pasar malam…tapi saya berharap semua ini segera pulih kerana tak semua peniaga pasar malam mengabaikan kebersihan. "Biasanya, kalau makanan tak habis, saya akan sedekahkan sahaja kepada peniaga-peniaga lain sebab tak mahu membazir dan saya tidak akan menjualnya semula keesokan hari kerana bimbang keselamatan pembeli," katanya yang menjual tapai, laksa, mi rojak dan karipap. Bagi Zulkaedah Alias, 44, pula jualan nasi goreng, maggi goreng, mihun goreng dan mi gorengnya masih laris seperti biasa kerana beliau sudah mempunyai pelanggan tetap. "Menu yang saya jual inilah yang dikaitkan dengan kes keracunan makanan itu. "Mungkin sudah biasa, jadi mereka tidak meragui kebersihan makanan yang dijual dan saya sendiri pun memang mengutamakan kebersihan," katanya yang sudah berniaga selama 14 tahun dengan dibantu dua orang anaknya dan purata hasil jualannya RM500 sehari. – BERNAMA Pasar Malam Di T'ganu Akan Dipantau Lebih Keraphttp://mynewshub.my/2014/03/06/pasar-malam-di-tganu-akan-dipantau-lebih-kerap/http://mynewshub.my/wp-content/uploads/TR05_060314_PASAR_MALAM.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/TR05_060314_PASAR_MALAM-150x150.jpg06 March 2014 Terkinipasar malamKUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu mahu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Jabatan Kesihatan memantau semua aktiviti pasar malam dengan lebih kerap agar peniaga lebih bertanggungjawab terhadap keselamatan dan kebersihan makanan yang dijual. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri Terengganu, Muhammad Pehimi Yusof berkata pemantauan perlu dilakukan... KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu mahu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Jabatan Kesihatan memantau semua aktiviti <a href="http://redirect.viglink.com?key=11fe087258b6fc0532a5ccfc924805c0&u=http%3A%2F%2Fmynewshub.my%2Fkisahbenar%2F%3Fp%3D2492">pasar malam</a> dengan lebih kerap agar peniaga lebih bertanggungjawab terhadap keselamatan dan kebersihan makanan yang dijual. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri Terengganu, Muhammad Pehimi Yusof berkata pemantauan perlu dilakukan secara berterusan tanpa perlu menunggu kes membabitkan kesihatan awam, seperti keracunan makanan yang berlaku minggu lalu. "Pemantauan ini secara tidak langsung akan meningkatkan semula keyakinan orang ramai terhadap keselamatan makanan yang dijual di pasar malam. "Ini kerana, ramai peniaga yang saya temui mengadu jualan mereka jatuh merudum kerana kes keracunan makanan itu yang menyebabkan orang ramai bimbang untuk membeli makanan di pasar malam," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pemeriksaan di pasar malam Kuala Ibai dekat sini malam tadi. Sebanyak 24 notis kesalahan dikeluarkan oleh Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) terhadap peniaga termasuk kesalahan tidak mempamerkan kad kesihatan, lesen perniagaan tamat tempoh, tidak memakai apron dan penutup kepala serta kebersihan yang kurang memuaskan. Operasi itu diadakan serentak di empat pasar malam daripada 22 lokasi yang ada, bertujuan memberi pendidikan kesihatan dan pengendalian makanan kepada peniaga serta mengedarkan risalah panduan kebersihan makanan kepada orang ramai. Isnin lalu, seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun, Muhammad Iqbal Rafie Mohd Ilme meninggal dunia akibat keracunan makanan setelah menikmati ayam goreng yang dibeli dari pasar malam. Jabatan Kesihatan mengesahkan kematiannya berpunca akibat bakteria Salmonella. Sebanyak 141 turut keracunan disahkan setelah memakan selain ayam goreng, nasi goreng, kuetiau goreng dan mi goreng dari dua pasar malam. Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu Datuk Dr Anwa Sulaiman berkata mereka dirujuk di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dan 35 orang menerima rawatan sebagai pesakit luar. "Sebanyak 106 pesakit ditahan wad dan 85 daripadanya masih menerima rawatan lanjut di wad HSNZ," katanya. Sementara itu hasil tinjauan Bernama mendapati aktiviti perniagaan pasar malam di sini sedikit suram berikutan kebimbangan orang ramai mengenai kes keracunan makanan itu. Kebanyakan peniaga yang ditemui mengakui jualan mereka merudum sehingga 50 peratus dan mereka berharap situasi itu segera pulih kerana mereka hanya bergantung pendapatan pasar malam. Peniaga ayam goreng, Mohd Asmadi Mohd Ghani, 35, berkata kebiasaannya beliau boleh mencatat jualan antara RM1,500 hingga RM2,000 setiap hari hasil jualan 100 kilogram ayam. "Namun, sejak kes keracunan makanan itu Isnin lalu, jualan memang merosot kerana di pasar malam Chendering pada Selasa lalu, saya hanya mendapat jualan RM700 sahaja. "Malam ini pun, jualan agak kurang kerana biasanya, saya tak berhenti menggoreng ayam namun sekarang hendak menjual yang sedia digoreng pun agak susah...tak rancak seperti sebelum ini," katanya yang sudah berniaga pasar malam sejak tiga tahun lalu. Peniaga kuih muih tradisional di pasar malam Kuala Ibai, Ahmad Razif Ghazali, 34, turut menerima tempias akibat kes keracunan makanan itu. "Mungkin seminggu dua ini, orang ramai masih fobia untuk ke pasar malam...tapi saya berharap semua ini segera pulih kerana tak semua peniaga pasar malam mengabaikan kebersihan. "Biasanya, kalau makanan tak habis, saya akan sedekahkan sahaja kepada peniaga-peniaga lain sebab tak mahu membazir dan saya tidak akan menjualnya semula keesokan hari kerana bimbang keselamatan pembeli," katanya yang menjual tapai, laksa, mi rojak dan karipap. Bagi Zulkaedah Alias, 44, pula jualan nasi goreng, maggi goreng, mihun goreng dan mi gorengnya masih laris seperti biasa kerana beliau sudah mempunyai pelanggan tetap. "Menu yang saya jual inilah yang dikaitkan dengan kes keracunan makanan itu. "Mungkin sudah biasa, jadi mereka tidak meragui kebersihan makanan yang dijual dan saya sendiri pun memang mengutamakan kebersihan," katanya yang sudah berniaga selama 14 tahun dengan dibantu dua orang anaknya dan purata hasil jualannya RM500 sehari. - BERNAMA MyNewsHubhttps://plus.google.com/108738154760102812514MyNewsHub stokmynewshub@gmail.comAdministratorMyNewsHubIklan Teks: PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri | |
Teknologi <b>Makanan</b>: <b>Makanan Tradisi</b> Negeri <b>Terengganu</b> Posted: 03 Dec 2013 03:21 AM PST 1.NASI DAGANG KESUKARAN menyediakan nasi dagang sememangnya berbaloi dengan keenakan rasa nasi yang dimasak secara kukus dengan campuran beras siam dan sedikit beras pulut serta halba dan halia yang dihidangkan bersama gulai ikan tongkol. Sajian ini wajib dinikmati sekiranya berkunjung ke Terengganu dan hidangan tradisional ini dimakan pada waktu pagi dan malam. Terdapat beberapa restoran dan gerai yang menawarkan cita rasa asli nasi dagang dan antara lokasi gerai nasi dagang yang menjadi pilihan terletak di Chendering, Batu Burok dan Ladang. Bagaimana ke sana??? Pengunjung boleh mengunjungi gerai ini di sepanjang jalan ke Kuala Terengganu dari arah Kuantan atau Kota Bharu. Nasi lemak adalah makanan kegemaran masyarakat di negeri Terengganu. Makanan ini di hidangkan pada waktu pagi sebagai sarapan pagi. Aroma nasinya yang wangi membantu meningkatkan semangat sesiapa yang memakannya sebelum melakukan sebarang aktiviti. Makanan ini biasanya mengandungi nasi lemak,kacang,ikan bilis @ ikan tongkol, kuah yang berwarna merah, dan timun. Kini makanan ini telah di kuasai oleh masyarakat yang berbilang kaum.Selain itu juga, kandungannya telah di pelbagaikan supaya nasi lemak lebih enak untuk di nikmati. Makanan ini mudah di dapati di negeri ini kerana setiap gerai atau kedai makan pasti menyediakan menu masi lemak. 3.DODOL DAUN PALAS Dodol daun palas adalah sejenis kuih tradisi masyarakat di negeri ini. Cara pembuatannya sama seperti dodol biasa tatapi keunikannya terletak pada cara pembungkusannya iaitu dodol yang siap di masak akan di letakkan di atas daun palas dan di lipat dan di biar sejuk dan keras.Cara pembuatannya yang rumit menyebabkan ramai yang tidak sanggup untuk mengusahakannya secara meluas kerana pembuatan dodol memerlukan tenaga yang banyak untuk mengacau sehingga masak. Di Terengganu, perusahaan dodol daun palas masih di usahakan dengan dana perniagaan yang di beri oleh kerajaan Terengganu supaya pembuatan dodol daun palas ini tidak lupus di telan masa. Dodol daun palas ini boleh di dapati di kedai runcit dan pasar raya. 4.KEROPOK LEKOR Sebut sahaja makanan popular Terengganu pasti semua akan terbayangkan keenakan keropok lekor yang di perbuat daripada ikan yang segar di luluhkan isinya dan di masukkan sagu kemudian di gaul sebati sebelum di bentuk menjadi keropok lekor, kemudiannya di rebus atau di goreng atau di jadikan keropok keping. Keropok lekor biasanya di hidang bersama sos pencicah @ colek(dialek Terengganu) yang di buat sendiri oleh pengusaha. Dengan teknologi yang canggih kini dapat memenuhi permintaan serta masih mengekalkan keenakannya menyebabkan Terengganu menjadi tumpuan masyarakat luar yang datang untuk membelinya dan membawa pulang ke destinasi masing-masing untuk di jadikan buah tangan. 5.SATAR Sata adalah sejenis makanan yang di perbuat daripada ikan segar yang di campur kelapa serta diletak sedikit cili hiris sebagai perasa. Kemudiannya ianya di letakkan dalam daun pisang yang berbentuk kon dan di lipat bahagian terbuka lalu di cucuk dengan buluh yang telah di raut untuk di bakar. Pengunjung boleh mendapat sata yang segar apabila berkunjung ke Terengganu kerana sata di jual di sepanjang jalan di negeri ini. 6.KUIH AKOK DAN KUIH BAKAR Kuih ini amat mudah di dapati di Terengganu kerana pembuatannya yang mudah.Kuih ini di bakar menggunakan acuan yang di perbuat daripada loyang. Cara pembakarannya hanya menggunakan sabut kelapa yang dibakar atas dan bawah loyang. kuih bakar 7.PULUT LEPA @ PULUT BAKAR Pulut lepa dibuat menggunakan beras pulut yang direbus dan dimasukkan inti ikan ke dalam pulut sebelum dibalut dengan menggunakan daun pisang dan diselitkan lidi kelapa pada hujung daun pisang sebelum di bakar di atas tempat membakar. 8.OTAK-OTAK Otak-otak adalah sejenis makanan yang di perbuat daripada ikan segar, isnya telah di asingkan dari tulangnya dan dimasukkkan sedikit perasa sebelum di letakkan dalam daun kelapa sebelum di bakar.Makanan ini amat popular di Terengganu kerana keenakan isi ikannya yang segar serta masih panas dan boleh terus di makan. 9.BUDU Jika sebut sahaja sos bilis @ budu anda pasti ingat Terengganu,tempat terkenal dengan pembuatan budu. Budu dihasilkan daripada ikan bilis yang di peram dengan asam keping @ asam gelugur. Budu sedap di makan dengan pelbagai cara atas kreativiti anda. erm..yummy...3x 10.KUIH NEKBAT Kuih nekbat adalah kuih yang diperbuat oleh masyarakat di sini. Bentuknya sama seperti kuih akok tetapi kuih ini menjadi kembang apabila dibakar. Kini kuih ini jarang di jumpai di bandar dan hanya di kampung sahaja yang masih membuatnya. Ini baru sebahagian makanan tradisi Terengganu yang kami tunjukkan,masih ada banyak lagi yang belum anda ketahui. |
You are subscribed to email updates from Makanan tradisional di Terengganu - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 comments: