Thursday, October 22, 2015

7) Makanan di Terengganu - Google Blog Search

7) Makanan di Terengganu - Google Blog Search


30 Pengusaha Saji <b>Makanan</b> Tradisional <b>Di</b> &#39;<b>Terengganu</b> Kitchen&#39;

Posted: 21 Oct 2015 08:13 PM PDT

AUTHOR: NORAINI JUSOH 21 OCTOBER 2015
Pengunjung program Pesona Terengganu 2015 berpeluang menikmati pelbagai jenis masakan popular dan tradisi negeri ini secara santai dan terbuka di 'Terengganu Kitchen'.


'Terengganu Kitchen' akan memperkenalkan variasi makanan tradisional Terengganu daripada 30 pengusaha makanan tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), Marzuki Endut berkata, 'Terengganu Kitchen' merupakan salah satu segmen yang diketengahkan sempena program Pesona Terengganu 2015 yang dijadualkan berlangsung selama lima hari di Dataran Merdeka dan Dataran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur mulai 29 Oktober ini.

Katanya, orang ramai khususnya dari luar Terengganu dialu-alukan berkunjung ke gerai-gerai yang bakal menjual pelbagai juadah tradisi enak.

"30 usahawan makanan dari Terengganu akan menyajikan pelbagai hidangan tradisi dan popular termasuk nasi dagang, nasi minyak, nasi kuning serta nasi kunyit.

"Tidak ketinggalan ketupat sotong, keropok lekor, otak-otak, ikan celup tepung, laksa dan laksam Terengganu turut disediakan," ujarnya.

Menurut Marzuki, selain menjual makanan tradisi, 'Terengganu Kitchen' turut membawakan chef popular termasuk Chef Zamzani untuk membuat demostrasi masakan Terengganu.

Teganukita/MediaJerteh

30 Usahawan Saji <b>Makanan</b> Tradisi Sempena Pesona <b>Terengganu</b>

Posted: 27 Sep 2015 09:27 PM PDT

IMG-20150908-WA0003

Seramai 30 usahawan makanan Terengganu bakal menyajikan pelbagai hidangan tradisonal negeri ini sempena program Pesona Terengganu 2015 yang akan berlangsung di Dataran Merdeka Kuala Lumpur selama lima hari mulai 29 Oktober ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), Marzuki Endut berkata, melalui 'Terengganu Kitchen' yang merupakan salah satu acara sampingan sempena program yang julung kali dianjurkan kerajaan negeri itu, sebanyak 30 gerai disediakan untuk usahawan yang mengambil bahagian.

"Mereka akan menyajikan hidangan tradisi dan popular Terengganu termasuk nasi dagang, nasi minyak, nasi kuning serta nasi kunyit.

"Selain itu, ketupat sotong, keropok lekor, otak-otak, ikan celup tepung, laksa dan laksam Terengganu turut disediakan," ujarnya.

Menurut Marzuki, selain 'Terengganu Kitchen' beberapa acara sampingan lain turut diadakan.

"Antaranya, persembahan kebudayaan, demostrasi masakan Terengganu oleh Chef Zamzani, demostrasi pembuatan seperti anyaman mengkuang, pembuatan keropok lekor dan pelbagai lagi," ujarnya

0 comments: