Sunday, October 26, 2014

7) Makanan di Terengganu - Google Blog Search

7) Makanan di Terengganu - Google Blog Search


MENIKMATI MAKANAN TRAD - Blog <b>Makanan di Terengganu</b>

Posted: 11 Sep 2014 03:37 AM PDT

Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola

Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke...

So mari kita cerita pasal makanan...

Sebab semua orang suka makanan!

Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :)

Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :)

Laksa Johor

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,

Class gitu orang johor ni,

Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri

Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya

Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 

bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.

Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat

Mee Bandung 

Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar

Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain

Mee Bandung Muar tiada tandingannya !

Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya

Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat

Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit

Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam

Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2

Mestilah cukup pedasnya :)

Soto

Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun

Kalau LA lebih prefer soto bihun

LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,

sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil

Nasi Ambang 

Subhanallah, kecur tengok gambar ni

Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang

Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata

Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya

Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas

Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng

Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?

Gerenti puas hati :)

Telur Pindang

LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu

Datang kempunan nak makan telur pindang

Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat

Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang'

Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang

Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor

Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang

Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya.

Rasanya sangat sedap :)

Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang

Kacang Pool

LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool

Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam

Haha tak pastilah pulak,

Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin

Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :)

Mee Rebus Johor

Urmmm...sedap jugak ni

Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan

Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi

Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat

Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau

Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus

Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid

Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor

Botok-botok

Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik

Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang

Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan

Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni

Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar

Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang

Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 

daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.

Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus

Lontong 

Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong

Lontong kuah dan Lontong kering

Kalau LA lebih prefer lontong kering 

Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah

Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja 

Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak

Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil

Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum

Briyani Gam Johor

Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia

Senang kata briyani yang paling wanted lah

Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak

Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni?

First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor

Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi

Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah

LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. 

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka

Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri

Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza

Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya

Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... 

Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru

Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada

Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan

Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung

Otak-Otak

Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati

Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor

Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas

Otak-otak ni isi ikan yang berempah

Tempat lain pun ada juga kalau tak silap

Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :)

Dan berbeza dengan negeri lain

Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini

Air Kathira

Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor

Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar

Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya.

Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan

Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :)

7) <b>Makanan di Terengganu</b> - Google Blog Search - Blog Makanan di <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2014 01:11 AM PDT

Assalamualaikum..

Alhamdulillah selamat menjalani kursus National Workshop On Application Of Radiotracer & Sealed Source Techniques On Sediments Transport Investigation And Coastal Management selama seminggu di Kuala Terengganu. Jangan pening-pening baca tajuk kursus ye, hihihi. Apa khabar pengunjung setia Healthy Vita Garden? Seminggu yang sangat mengujakan, lagi-lagi apabila berpeluang membawa keluarga untuk sama-sama bercuti di Kuala Terengganu. Apa yang penting, tidak putus-putus berdoa agar selamat pergi dan pulang disamping diberikan kesihatan yang baik ketika berada di sana.

Kali ketiga saya berpeluang ke Terengganu, memang suatu pengalaman indah buat saya yang jarang sekali dapat ke sana. Setiap petang selepas tamat sahaja kursus, saya mengambil peluang untuk berjalan-jalan di sekitar Kuala Terengganu sambil mencari makanan-makanan yang menjadi trade mark Negeri Terengganu. Disamping itu, saya tidak melepaskan peluang untuk membawa anak saya untuk bermain pantai yang sangat cantik di Chendering.

WT

So hari ni saya bukan nak berkongsi mengenai kursus saya tetapi ingin berkongsi mengenai keindahan Negeri Terengganu dan bercadang untuk kembali ke sana, InsyaAllah. Saya Bertolak dari Putrajaya pada hari Ahad 8 Jun, 'selepas subuh' iaitu jam 12 tengah hari. Selepas subuh sangat kan? Mengemas dah checking barang bersama pembantu kecil memang mencabar. Ini bagi memastikan bekalan makanan, pakaian, ubat-ubatan, keperluan anak selama seminggu adalah mencukupi. Alhamdulillan jam 7.00 petang kami sampai di hotel penginapan, Felda Recidence Kuala Terengganu. Rupanya kami sama hotel dengan pasukan bola sepak Negeri Selangor. Malangnya, seorang pemain pun saya tidak kenal.

smpi

Yeayyy!! Kami dan sampai…

Sampai je di bilik 909, Syahmi Isyraf adalah yang paling excited. Masuk ke bilik, terus explore segenap ruang, laci dan almari.

Mama, saya nak order makanan boleh?

Mama, saya nak order makanan boleh?

geledah

Hobi saya mengemas barang!!

Selepas makan malam, kami keluar menghirup udara malam di sekitar hotel. Terdapat taman permainan dan sedikit hiasan lampu seperti di I-City Shah Alam, cantik dan indah. Jalan-jalan kemuadian kembali ke bilik hotel, esoknya (Isnin) saya mula berkursus.

playground

Malam Isnin semua peserta kursus dijemput untuk Dinner yang disediakan oleh pihak hotel bertemakan makanan 'grill'. Alhamdulillah, rezeki lagi.

grill

Menu Dinner Tema Grill

grill 2

Hari Selasa kursus seperti biasa tamat jam 5.00 petang. Selepas itu saya dan keluarga bergegas mencari satar. Teringin rasanya untuk merasa satar buatan Terengganu sehingga kami 'sesat' ke Pantai Pandak, Chendering. Bukan satar sahaja kami dapat, tapi Syahmi Isyraf kali pertama dapat bermain pantai. Melihat si kecil yang sangat teruja, kami bercadang untuk datang semula ke Pantai Pandak untuk mandi manda.

excited

Kali pertama bertemu pantai

Seperti yang dijanjikan, selepas tamat kursus,Pantai Pandak kami datang!! Saya dan Syahmi Isyraf turun dahulu sementara suami mengganti seluar untuk terjun sama. Syahmi Isyraf langsung tidak menoleh belakang apabila melihat air. Kali ni kami siap-siap beli makanan untuk ke pantai. Hampir sejam berada di sana, kami mula beransur pulang memandangkan hari hampir senja. Melihat anak dan suami keletihan bermain air, kami hanya makan malam di hotel sahaja malam.

lalalaaaaaa

Tak sempat tunggu ayah sampai…

Hari Rabu kami mengambil keputusan untuk berehat sahaja di hotel kerana semasa saya berkursus, suami sudah membawa si kecil berjalan-jalan di Pasar Payang dean sekitar Kuala Terengganu.

wave glider

Majlis Perasmian Wave Glider

Hari Khamis saya mewakili agensi saya menghadiri Majlis Perasmian Wave Glider di Universiti Malaysia Terengganu (UMP). Pada sesi petang, saya kembali berkursus tetapi lebih kepada aktiviti luar. Kami di bawa mengenali lebih banyak lagi khazanah dan tempat menarik di Negeri Terengganu. Pada waktu malam pula, sekali lagi hotel mengadakan makan malam dan kali ini bertemakan makanan 'steam boat'.

_MG_1670

Steamboat!!

Hari Jumaat adalah hari penutup. Segala perbincangan dan persoalan sepanjang kursus dibentang dan diulas oleh pakar yang dijemput Khas dari Agensi Nuklear Malaysia dan KEARI, Korea. Alhamdulillah, minggu yang sangat menarik. Tak terasa kepenatan berada di sana.

_MG_1422

Semua Pakar dan peserta yang terlibat

Jam 12 tengah hari kami mula berangkat pulang ke Putrajaya. Singgah solat dan singgah makan di Kuala Dungun, kami meneruskan perjalanan. Setelah 4 jam, baru tersedar kami berpatah balik ke Kuala Terengganu. Jam 4 petang, kembali mencari haluan asal tetapi terjumpa jalan lagi 100Km ke Kuantan. Kami mengambil keputusan untuk terus ke kampong halaman saya di Muadzam Shah. Alhamdulillah selamat sampai di rumah mak jam 9.00 malam. Maka berhujung minggu lah kami di rumah mak. Siap mencuci semua pakaian semasa di Terengganu, kami kembali ke Putrajaya pada hari Ahad selepas makan tengah hari.

pilah

Pulang ke pangkal jalan!!

Jalan sesak teruk di Kuala Pilah. Perjalanan yang sepatutnya hanya 3 jam, memakan masa 5 jam setengah. Selamat sampai di rumah sebelum maghrib. Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat pulang. Hari Isnin adalah hari bekerja seperti biasa.

0 comments: