Saturday, October 4, 2014

7) Makanan di Terengganu - Google Blog Search

7) Makanan di Terengganu - Google Blog Search


Festival Peranakan Ter... - Blog <b>Makanan di Terengganu</b> - Blogger

Posted: 30 Sep 2014 03:08 AM PDT

Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola

Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke...

So mari kita cerita pasal makanan...

Sebab semua orang suka makanan!

Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :)

Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :)

Laksa Johor

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,

Class gitu orang johor ni,

Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri

Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya

Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 

bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.

Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat

Mee Bandung 

Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar

Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain

Mee Bandung Muar tiada tandingannya !

Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya

Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat

Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit

Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam

Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2

Mestilah cukup pedasnya :)

Soto

Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun

Kalau LA lebih prefer soto bihun

LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,

sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil

Nasi Ambang 

Subhanallah, kecur tengok gambar ni

Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang

Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata

Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya

Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas

Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng

Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?

Gerenti puas hati :)

Telur Pindang

LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu

Datang kempunan nak makan telur pindang

Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat

Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang'

Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang

Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor

Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang

Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya.

Rasanya sangat sedap :)

Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang

Kacang Pool

LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool

Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam

Haha tak pastilah pulak,

Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin

Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :)

Mee Rebus Johor

Urmmm...sedap jugak ni

Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan

Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi

Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat

Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau

Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus

Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid

Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor

Botok-botok

Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik

Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang

Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan

Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni

Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar

Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang

Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 

daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.

Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus

Lontong 

Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong

Lontong kuah dan Lontong kering

Kalau LA lebih prefer lontong kering 

Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah

Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja 

Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak

Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil

Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum

Briyani Gam Johor

Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia

Senang kata briyani yang paling wanted lah

Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak

Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni?

First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor

Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi

Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah

LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. 

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka

Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri

Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza

Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya

Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... 

Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru

Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada

Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan

Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung

Otak-Otak

Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati

Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor

Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas

Otak-otak ni isi ikan yang berempah

Tempat lain pun ada juga kalau tak silap

Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :)

Dan berbeza dengan negeri lain

Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini

Air Kathira

Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor

Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar

Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya.

Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan

Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :)

7) <b>Makanan di Terengganu</b> - Google Blog Search - Blog Makanan di <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2014 01:29 AM PDT

LAKSE KUAH NATUNA (1)

Pulau Natuna- Makanan Terengganu seperti nasi dagang, kayu keramat dan pulut lempa juga dikatakan  terdapat di sana.

Biarpun ia telah menjadi milik negara Indonesia, tetapi tetapi dari segi geografi ia lebih dekat   dengan Terengganu, kira-kira 450 kilometer dari bandar Chukai Kemaman.

Dikatakan boleh sampai ke pulau itu dalam tempoh 30 jam menaiki bot nelayan dari bandar daerah Kemaman itu.

Pekerja-pekerja cari-gali minyak Luar Pantai yang berpusat di Kerteh, mengetahui tentang kewujudan tempat atau pulau ini.
Kepulauan yang terletak dalam gugusan kepulauan yang berselerakan di Laut China Selatan, maka Natuna adalah di antaranya.
Ia terletak di laluan Semenanjung Malaysia (Terengganu) ke Malaysia Timur (Sabah/Sarawak).
Pengarah Muzium Negeri, Haji Mohd Yusof Abdullah mengesahkan tentang persamaan budaya Terengganu dan Natuna.
"Saya telah banyak dihubungi oleh kawan-kawan yang pernah ke sana dan menceritkan tentang persamaan orang Terengganu dan Natuna, khususnya dari segi makanan," katanya kepada penulis.

Kuih onde-onde juga merupakan makanan kegemaran penduduk kepulauan Natuna dan onde-onde juga terdapat di Terengganu. Begitu juga dengan laksa yang disebut disana sebagai 'Laksa Kuah'.

budu atau pedek Natuna

budu atau pedek Natuna

Ia tidak lain dan tidak bukan sepertimana laksa kuah santan putih sepertilah yang popular di Terengganu, cuma laksanya diperbuat dari tepung sagu, bukannya gandum atau beras.                         

 
Satu lagi makanan popular sebagai lauk nasi di sana ialah 'Pedek' yang jika diperhatikan adunannya tidak ubahlah seperti' budu' di Terengganu.
Ia diperbuat dari ikan bilis, dicampur garam dan asam keping yang kemudiannya di peram untuk beberapa ketika di dalam tong sebelum dimakan dengan nasi dan berbau sebagaimana budu Terengganu.

lemang di Natuna

lemang di Natuna

bengka natuna (1)
Lain-lain yang terdapat di sana ialah kuih 'bengka' yang diperbuat dari ubi dan juga lemang sebagaimana lemang di Kijal Kemaman.
Jadi jelaslah kepada kita bahawa benarlah sebahagian penduduk peribumi kepulauan Natuna di Lautan China Selatan itu adalah terdiri dari orang Terengganu zaman dahulu lagi.

Dari sudut geografi memanglah kepulauan Natuna yang mempunyai gugusan 272 buah pulau kesemuanya terlalu dekat dengan Terengganu, bersetentang khususnya daerah Kemaman atau Chukai Kemaman atau bersempadan dengan Kuantan Pahang.
Apatah lagi bahasa pertuturan mereka adalah bahasa Melayu dielek negeri Terengganu dan Islam pula adalah agama sebahagian besar penduduknya yang berjumlah 69, 000 orang.
Oleh kerana kedudukannya terlalu dekat dengan Terengganu, seringkali nelayan Terengganu seperti dari Dungun dan Kemaman terbabas di perairan melepasi sempadan kerana pada masa kini Natuna di bawah hak kekuasaan kerajaan Indonesia.
Tentu kita masih ingat dua tahun yang lalu misalnya, tiga orang nelayan dari Dungun, Adenan Said, 49, Saifullizan Hamzah, 29, dan Almi Awang, 43, ditahan TNI Angkatan Laut semasa menangkap ikan di sempadan perairan Malaysia-Indonesia pada pukul 9 pagi, 29 Sept lepas atas dakwaan memasuki perairan Indonesia.
Sewaktu diwawancara wartawan, Almi berkata itu adalah kali pertama ditahan oleh pasukan tentera luar negara setelah 12 tahun menjadi sebagai nelayan.

Penulis sekadar membuka polemik dan pemikiran baru tentang kedudukan dan kehebatan orang-orang Terengganu di masa lalu sebenarnya yang merupakan pelaut dan pengamal maritim yang hebat sebenarnya.

Tunggu selepas ini, penulis akan menemui bekas-bekas ahli pelayaran perahu besar dan perahu kecil dari Terengganu yang merentasi sempadan negara, yang kini masih hidup di senja usia.

1,404 Premis <b>Makanan</b> Diperiksa <b>Di Terengganu</b> Sempena Ramadan

Posted: 07 Jul 2014 10:53 PM PDT

jj2

Sebanyak 1,404 premis makanan daripada keseluruhan 4,500 premis di negeri ini diperiksa bagi memastikan kebersihan sejak awal Ramadan.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dato' Dr Anwa Sulaiman berkata, pemeriksaan dijalankan oleh Jabatan Kesihatan Negeri dan pihak berkuasa tempatan bagi memastikan kebersihan dan kualiti makanan yang dijual.

Beliau berkata dalam pemeriksaan itu, sebanyak 146 sampel makanan diambil untuk diuji yang jika didapati keputusannya tidak memuaskan, pemilik premis akan dikenakan tindakan.

"Di samping itu juga pemilik premis juga akan dikenakan kompoun sekiranya melanggar arahan setelah di berikan amaran berkaitan peraturan yang perlu ada ketika berniaga," katanya.

jj3

Beliau berkata demikian ketika melawat Bazar Ramadan Kuala Berang, Hulu Terengganu yang turut dihadiri Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Dato' Jailani Johari yang juga Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, isterinya Toh Puan Siti Nurbiha Mohd Bisharuddin, Ketua Pemuda UMNO Negeri, Johari Abu Bakar serta Ketua Puteri UMNO Negeri, Rozita Ismail.

Terdapat 4,500 premis di 61 Bazar Ramadan di Terengganu iaitu 2,265 di Kuala Terengganu, Dungun (590), Besut (460), Kemaman (385), Marang (292), Hulu Terengganu (256), serta Setiu (252).

Sementara itu, Jailani meminta peniaga di Hulu Terengganu supaya meletak tanda harga makanan bagi mengelak kekeliruan pembeli.

Beliau turut mengagihkan apron kepada para peniaga yang berada di bazar tersebut di samping beramah mesra dengan mereka.

0 comments: