Salam... tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Entri makanan untuk hari ini. Last time dah cerita kami singgah di Muzium Kemaman, Klik Sini. Kami ke Kemaman ni dengan tujuan utama jalan-jalan cari makan. Terengganu memang syurga makanan lah, harga pun murah :) tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Kalau ke Terengganu mesti kena cuba beli dan rasa makanan-makanan ni kay ... tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Nasi dagang RM2.00 aje sebungkus tau. Kat Terengganu je dapat harga macam ni ;)
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
1. Nasi Dagang
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Nasi dagang Terengganu agak berbeza sedikit dengan nasi dagang Kelantan, dari segi warna nasi dan kuah ikan tongkolnya. Kuah nasi dagang Terengganu warna lebih gelap kerana ditambah kerisik berbanding dengan nasi dagang Kelantan kuahnya lebih kepada rasa masak lemak. Pilihan BW, nasi dagang Terengganu :)
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
2. Nasi Kerabu
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Nasi kerabu Terengganu sama aje rasanya dengan nasi kerabu Kelantan, pada tekak BW la, dua-dua pun sedap. Nasi kerabu ni nasi yang bewarna biru dan dimakan bersama budu, keropok, telur masin, ulam, solok lada beserta ikan / ayam / daging.
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
RM5.00 untuk 10 pcs sata. Yang ni saiz kecil sangat, rasa tak puas. So, kenalah beli berkali-kali ;p Kalau kat pasar malam Kl & Selangor, saiz double :)
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
3. Sata Ikan
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Sata ikan ni merupakan makanan yang korang mesti cuba. Sedap kay. Memang beli sekali nak lagi dan lagi. Kalau kat Johor famous dengan otak-otaknya, kat Terengganu famous dengan Sata Ikannya. Senang cerita orang selatan panggil Sata ni Otak-otak Terengganu. Cuma rasa sata agak manis, untuk penggemar pedas mungkin kurang gemar la. Gerai-gerai tepi jalan banyak sangat yang ada jual sata ni. So, senang la kita nak repeat beli ;)
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Pais ikan, macam ikan bakar la kat KL & Selangor.
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
4. Pais Ikan.
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Pais ikan ni ikan yang dibungkus dengan sambal kemudian dibakar. Actually sama aje dengan ikan bakar daun pisang area KL & Selangor. Area Melaka pun banyak ikan bakar berlada / sambal ni. Cuma rasa sambal dia berbeza sikit la, sebab sambal dia agak manis. Pilihan BW ikan bakar Melaka. Tapi dah datang Terenganu mesti la cuba pais ikan kan. Selain pais ikan, ada juga pais udang, pais sotong dan pais ketam.
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
5. Keropok Losong & Lekor.
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Jangan lupa cuba keropok losong bila ke Terengganu. Keropok losong susah nak dapat kat tempat lain. Kalau keropok lekor kat mana-mana pun ada. Keropok losong ni sama aje dengan keropok lekor yang rebus tu, cuma isi ikannya lebih banyak, warnanya lebih gelap, saiznya lebih kecil dan harganya lebih mahal. Memang terbaik la rasa keropok losong. Kalau keropok lekor BW prefer yang goreng. Keropok lekor Terengganu memang lebih kick berbanding yang kita beli area KL & Selangor ni, lebih rasa ikannya.
tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Keropok lekor celup tepung hanya di Terengganu. tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
6. Seafood Goreng Celup Tepung tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Makanan goreng-goreng yang celup tepung sangat terkenal di Terengganu. Contohnya ICT. Kalau kita bukan Terengganu mesti ingat ICT tu Information Communication & Technology. Kalau orang Terengganu pula, ICT tu Ikan Celup Tepung, famous sangat sampai ada nickname :) Selain ikan, banyak juga dijual sotong celup tepung, udang celup tepung dan ketam celup tepung. Yang rare sekali keropok lekor celup tepung, sebab kat negeri lain takde jual. tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. 7. Laksam tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Laksam sebenarnya adalah laksa Kelantan. Dah nama pun jiran, ramailah peniaga Terengganu yang menjual laksam. Laksam dijual time sarapan pagi tau. So, jangan lupa merasa breakfast laksam bila ke Terengganu. Ada sesetengah gerai, bila dia bungkus laksam, dia akan kaut sesudu belacan dan masuk dalam bungkusan kita. Satu sudu besar belacan tau, ada bran? ;) tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. 8. Ikan / Seafood Bakar tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Terenganu terkenal dengan makanan lautnya. So, jangan lupa cuba ikan bakar, udang bakar, sotong bakar dan ketam bakar. Biasanya dijual diwaktu malam. Sama macam kedai tomyam biasa tu. Bezanya, jika kita pandai pilih restoran, kita akan dapat makanan laut yang fresh dengan harga yang berbaloi-baloi ;) tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. 9. Nasi Kunyit tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Nasi kunyit ni sebenarnya adalah pulut kuning. Bagi orang selatan pulut kuning ni special tau, so dimasak bila ada hari penting contohnya khatam al-quran. Tapi kat Terengganu ni pulut kuning atau diorang panggil nasi kunyit, boleh dapat setiap hari. Ada aje peniaga yang menjual nasi kunyit dan ayam kari setiap pagi dengan harga RM2.00 sebungkus. tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. 10. Keropok Keping tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Tak sah la kalau ke Terengganu tapi tak beli keropok keping sebagai buah tangan. Ada pelbagai jenis keropok keping ikan, ada yang bewarna gelap, ada yang bewarna cerah bergantung kepada jenis ikan yang digunakan. Keropok keping udang, sotong dan ketam pun ada. Keropok keping yang ready dimakan pun banyak dijual, ada juga yang sudah disira. tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Kalau korang ke Terengganu jangan lupa cuba kay. Walaupun area KL & Selangor banyak makanan Terengganu dan kita dah pernah cuba dah pun, tapi kena la cuba yang orginal Terengganu juga ;) tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Entri Berkaitan; tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. 1. Destinasi Budget Cherating Kemaman Kuantan 2. Hotel Tak Best The Legend Resort, Cherating. 3. Muzium Kemaman, Chukai, Terengganu. 4. Pusat Penerangan dan Konservasi Penyu. 5. Petrosains Playsmart Kuantan Pahang. tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu. Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita) tempat menarik dan best terengganu. makanan sedap dan best terengganu.
Hai uols...entry kali ni just nk share tentang makanan yang sedap d Kuala Terengganu... ramai tahu makanan popular di terengganu..tapi nk cari yang mana sedap tu meh kita sharing... Sebelum pergi SiS awal2 lagi dah google tempat makan menarik...so ni ada a few tempat yang wajib uols pergi makan..memang best.. Sis dah try..insyaallah ada rezeki nk pergi lagi... Haaaaa...yg paling best uols murah2 jer seafood d KT ni.. Makngah nasi dagang tu popular dah pernah masuk JJCM ...klu dtg KT uols wajib cuba..nasi dagang ni simple jer nasi and gulai..sedap wokay...murah..xpyas rasa nak makan 5 pinggan..heheee... ICT @ikan celup tepung..SiS sempat pergi 2 tempat.. memula sampai pergi makan ict warong pak nong...tip top uols..sotong besar2...semua fresh...ikan udang sotong uols boleh pilih..
");b(".postinfo").filter(":not(:animated)").fadeIn(700)}).mousemove(function(E){var D=b(window).width(),i=b(".postinfo").outerWidth(),l=E.pageY+20,j=E.pageX+10;if(j+i+10>D){j=D-i-10}b(".postinfo").css({top:l,left:j})}).mouseleave(function(){b(".postinfo").filter(":not(:animated)").hide().html("")})}else{b(c.Container).html("No result!").removeClass("loading")}},"jsonp")})(jQuery)}; //Ajax Auto Featured Post (Slideshow) by MKR (function(e){e.AutofeaturedPost=function(d,m){var a=this;a.$el=e(d);a.init=function(){a.options=e.extend({},e.AutofeaturedPost.defaultOptions,m);a.$el.html('
', width_label:"90%",opacity_elements:1});e(window).resize(function(){a.$el.find(".container_skitter").removeAttr("style")});a.$el.removeClass(a.options.loadingClass)};!0===a.options.RandompostActive?e.get((""===a.options.blogURL?window.location.protocol+"//"+window.location.host:a.options.blogURL)+"/feeds/posts/default"+(!1===a.options.tagName?"":"/-/"+a.options.tagName)+"?max-results=0&orderby=published&alt=json-in-script",function(b){a.options.MaxPost>b.feed.openSearch$totalResults.$t?b=1:(b=b.feed.openSearch$totalResults.$t- a.options.MaxPost,b=Math.floor(Math.random()*(b-1+1))+1);e.get((""===a.options.blogURL?window.location.protocol+"//"+window.location.host:a.options.blogURL)+"/feeds/posts/default"+(!1===a.options.tagName?"":"/-/"+a.options.tagName)+"?max-results="+a.options.MaxPost+"&orderby=published&start-index="+b+"&alt=json-in-script",d,"jsonp")},"jsonp"):e.get((""===a.options.blogURL?window.location.protocol+"//"+window.location.host:a.options.blogURL)+"/feeds/posts/default"+(!1===a.options.tagName?"":"/-/"+ a.options.tagName)+"?max-results="+a.options.MaxPost+"&orderby=published&alt=json-in-script",d,"jsonp")};a.init()};var d=Alldefaultconfig;e.AutofeaturedPost.defaultOptions={blogURL:"",MaxPost:d.MaxPost,ImageSize:650,Summarylength:d.summaryLength,RandompostActive:!0,loadingClass:"loadingxx",pBlank:d.BackupImage,tagName:!1};e.fn.AutofeaturedPost=function(d){return this.each(function(){new e.AutofeaturedPost(this,d)})}})(jQuery); //Manual Featured Post (Slideshow) work with Blogger Image Widget by MKR function manualfeaturedPost(c){var a=c("#manualslidenya1");var d=a.children(".Image");if(d.length>0){a.append('
DUNGUN 15 Jun - Beraneka rupa, bentuk dan rasa yang sebahagiannya tidak pernah dikecapi atau dikenali namanya terutama dalam kalangan generasi masa kini, diketengahkan dalam Festival Makanan Tradisional Terengganu 2015 yang berlangsung di Dewan Arena Merdeka, di sini baru-baru ini.
Program anjuran kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu itu menyajikan kuih-muih, makanan ringan dan masakan bukan sahaja untuk mempromosi produk dan perniagaan usahawan kecil tetapi juga mendekatkan masyarakat tentang budaya makanan warisan.
Sambutan ternyata amat menggalakkan dengan dianggarkan hampir 10,000 pengunjung manakala nilai jualan mencecah hampir RM100,000 sepanjang festival selama tiga hari itu yang mendorong pihak penganjur mengadakannya di daerah lain pula.
Lebih 80 jenis makanan tradisional termasuk masakan sayur kolok, sayur betik, sayur kulit tembikai, sayur jambu golok, sayur kulit rambai yang cukup menyelerakan dan ketupat sotong, buah tanjung, bekang, bingka ubi, tepung pasung, tok aji serban, lok lik dan puli cukup menguja pengunjung.
Juga satar, otok-otok, keropok lekor, che abang demam, dodol daun palas, rojak kateh yang menjadi pengenalan bagi Terengganu di samping acar buah, bahulu, palas dan tempeyek mendapat permintaan cukup tinggi.
Program dimeriahkan dengan pertandingan masakan di samping demonstrasi oleh chef ternama.
Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, Roslee Daud ketika berucap merasmikan festival itu berkata, penglibatan hampir 70 pengusaha tempatan telah membantu memeriahkan suasana.
Yang turut hadir pada pelancaran tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Marzuki Endut dan Pengerusi Stesen TV Alhijrah, Tan Sri Dr. Mohd. Yusof Noor.
Menurut Roslee, berdasarkan sambutan yang cukup memberangsangkan, festival itu akan turut diadakan di daerah lain dengan pendekatan yang lebih menarik.
"Pihak berkaitan akan memperbanyakan pengisian program termasuk mempelbagaikan pertunjukan masakan tradisional bagi menarik penglibatan lebih ramai golongan muda.
"Kita mahu sajian masakan dan kuih-muih ini tetap ada dalam majlis keramaian, di restoran atau gerai tempatan, mudah ditemui di pasar atau kedai. Kita tidak mahu generasi akan datang tidak lagi mengenali kuih tradisional sehingga menjadi terlalu asing bagi mereka," ujarnya.
Sementara itu, kalangan peserta yang ditemui menyambut baik penganjuran festival ini kerana dapat menjadi platform bagi mempromosikan produk makanan di sampingdiri mereka sebagai pengeluar atau pengusaha.
Wan Som Wan Ismail ,42 , seorang pengusaha kuih berkata, penganjuran sebegini memang perlu dilakukan kerana pengusaha yang menjalankan industri kecil ini tidak tahu bagaimana cara hendak mempromosikan produk.
"Kebanyakan pengusaha yang menjalankan perniagaan secara kecilan ini sukar untuk memasarkan secara meluas dan syukur agensi kerajaan menolong dalam mempromosikannya," katanya.
Nor Asmadi Mat Ghani, 43, yang menjalankan perusahaan cendawan berkata, kekangan yang dihadapi oleh pengusaha kecil ini ialah dari segi bantuan modal untuk mengembangkan lagi produk dan perniagaan mereka.
"Alhamdulillah kerajaan sudah memberi peluang kepada pengusaha yang sudah lama berkecimpung dan juga kepada yang baharu dengan memberi bantuan nasihat dan juga kewangan supaya produk mereka dapat dipelbagaikan, dan mampu bersaing," katanya. UTUSAN
");b(".postinfo").filter(":not(:animated)").fadeIn(700)}).mousemove(function(E){var D=b(window).width(),i=b(".postinfo").outerWidth(),l=E.pageY+20,j=E.pageX+10;if(j+i+10>D){j=D-i-10}b(".postinfo").css({top:l,left:j})}).mouseleave(function(){b(".postinfo").filter(":not(:animated)").hide().html("")})}else{b(c.Container).html("No result!").removeClass("loading")}},"jsonp")})(jQuery)}; //Ajax Auto Featured Post (Slideshow) by MKR (function(e){e.AutofeaturedPost=function(d,m){var a=this;a.$el=e(d);a.init=function(){a.options=e.extend({},e.AutofeaturedPost.defaultOptions,m);a.$el.html('
', width_label:"90%",opacity_elements:1});e(window).resize(function(){a.$el.find(".container_skitter").removeAttr("style")});a.$el.removeClass(a.options.loadingClass)};!0===a.options.RandompostActive?e.get((""===a.options.blogURL?window.location.protocol+"//"+window.location.host:a.options.blogURL)+"/feeds/posts/default"+(!1===a.options.tagName?"":"/-/"+a.options.tagName)+"?max-results=0&orderby=published&alt=json-in-script",function(b){a.options.MaxPost>b.feed.openSearch$totalResults.$t?b=1:(b=b.feed.openSearch$totalResults.$t- a.options.MaxPost,b=Math.floor(Math.random()*(b-1+1))+1);e.get((""===a.options.blogURL?window.location.protocol+"//"+window.location.host:a.options.blogURL)+"/feeds/posts/default"+(!1===a.options.tagName?"":"/-/"+a.options.tagName)+"?max-results="+a.options.MaxPost+"&orderby=published&start-index="+b+"&alt=json-in-script",d,"jsonp")},"jsonp"):e.get((""===a.options.blogURL?window.location.protocol+"//"+window.location.host:a.options.blogURL)+"/feeds/posts/default"+(!1===a.options.tagName?"":"/-/"+ a.options.tagName)+"?max-results="+a.options.MaxPost+"&orderby=published&alt=json-in-script",d,"jsonp")};a.init()};var d=Alldefaultconfig;e.AutofeaturedPost.defaultOptions={blogURL:"",MaxPost:d.MaxPost,ImageSize:650,Summarylength:d.summaryLength,RandompostActive:!0,loadingClass:"loadingxx",pBlank:d.BackupImage,tagName:!1};e.fn.AutofeaturedPost=function(d){return this.each(function(){new e.AutofeaturedPost(this,d)})}})(jQuery); //Manual Featured Post (Slideshow) work with Blogger Image Widget by MKR function manualfeaturedPost(c){var a=c("#manualslidenya1");var d=a.children(".Image");if(d.length>0){a.append('
DUNGUN 15 Jun - Beraneka rupa, bentuk dan rasa yang sebahagiannya tidak pernah dikecapi atau dikenali namanya terutama dalam kalangan generasi masa kini, diketengahkan dalam Festival Makanan Tradisional Terengganu 2015 yang berlangsung di Dewan Arena Merdeka, di sini baru-baru ini.
Program anjuran kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu itu menyajikan kuih-muih, makanan ringan dan masakan bukan sahaja untuk mempromosi produk dan perniagaan usahawan kecil tetapi juga mendekatkan masyarakat tentang budaya makanan warisan.
Sambutan ternyata amat menggalakkan dengan dianggarkan hampir 10,000 pengunjung manakala nilai jualan mencecah hampir RM100,000 sepanjang festival selama tiga hari itu yang mendorong pihak penganjur mengadakannya di daerah lain pula.
Lebih 80 jenis makanan tradisional termasuk masakan sayur kolok, sayur betik, sayur kulit tembikai, sayur jambu golok, sayur kulit rambai yang cukup menyelerakan dan ketupat sotong, buah tanjung, bekang, bingka ubi, tepung pasung, tok aji serban, lok lik dan puli cukup menguja pengunjung.
Juga satar, otok-otok, keropok lekor, che abang demam, dodol daun palas, rojak kateh yang menjadi pengenalan bagi Terengganu di samping acar buah, bahulu, palas dan tempeyek mendapat permintaan cukup tinggi.
Program dimeriahkan dengan pertandingan masakan di samping demonstrasi oleh chef ternama.
Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, Roslee Daud ketika berucap merasmikan festival itu berkata, penglibatan hampir 70 pengusaha tempatan telah membantu memeriahkan suasana.
Yang turut hadir pada pelancaran tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Marzuki Endut dan Pengerusi Stesen TV Alhijrah, Tan Sri Dr. Mohd. Yusof Noor.
Menurut Roslee, berdasarkan sambutan yang cukup memberangsangkan, festival itu akan turut diadakan di daerah lain dengan pendekatan yang lebih menarik.
"Pihak berkaitan akan memperbanyakan pengisian program termasuk mempelbagaikan pertunjukan masakan tradisional bagi menarik penglibatan lebih ramai golongan muda.
"Kita mahu sajian masakan dan kuih-muih ini tetap ada dalam majlis keramaian, di restoran atau gerai tempatan, mudah ditemui di pasar atau kedai. Kita tidak mahu generasi akan datang tidak lagi mengenali kuih tradisional sehingga menjadi terlalu asing bagi mereka," ujarnya.
Sementara itu, kalangan peserta yang ditemui menyambut baik penganjuran festival ini kerana dapat menjadi platform bagi mempromosikan produk makanan di sampingdiri mereka sebagai pengeluar atau pengusaha.
Wan Som Wan Ismail ,42 , seorang pengusaha kuih berkata, penganjuran sebegini memang perlu dilakukan kerana pengusaha yang menjalankan industri kecil ini tidak tahu bagaimana cara hendak mempromosikan produk.
"Kebanyakan pengusaha yang menjalankan perniagaan secara kecilan ini sukar untuk memasarkan secara meluas dan syukur agensi kerajaan menolong dalam mempromosikannya," katanya.
Nor Asmadi Mat Ghani, 43, yang menjalankan perusahaan cendawan berkata, kekangan yang dihadapi oleh pengusaha kecil ini ialah dari segi bantuan modal untuk mengembangkan lagi produk dan perniagaan mereka.
"Alhamdulillah kerajaan sudah memberi peluang kepada pengusaha yang sudah lama berkecimpung dan juga kepada yang baharu dengan memberi bantuan nasihat dan juga kewangan supaya produk mereka dapat dipelbagaikan, dan mampu bersaing," katanya. UTUSAN
Pesta Makanan Peranakan Terengganu bakal mengetengahkan 20 menu berbeza terdiri dari lauk-pauk sehingga kuih- muih kombinasi makanan tradisi masyarakat Cina dan Melayu Terengganu pada setiap hari bermula 5 hingga 10 Jun ini, di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu.
Antara menu disajikan kepada pengunjung ialah kay choo budu (sup ayam budu), hui kun tang (ikan singgang manisan), ong lai sayur pedas (nenas muda sayur pedas), kah par chok (ayam panggang berempah), bee hoon ting ang (laksa Kuah Putih), aneka kerabu, nasi kunyit dan bubur.
Pesta makanan berkenaan bersempena Festival Peranakan Terengganu 2015 di Kampung Cina, Kuala Terengganu dianjurkan oleh kerajaan negeri dengan kerjasama Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Terengganu (DPPCT) dan juga Persatuan Peranakan Terengganu sepanjang tempoh yang sama.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Dan Kebudayaan Negeri, Dato' Mohd Jidin Shafee, berkata program kesinambungan yang dilaksanakan sejak tahun lalu memberi impak yang sangat baik kepada sektor pelancongan negeri khususnya dalam memperkenalkan kesenian dan tradisi peranakan Terengganu kepada pelawat dalam dan luar Terengganu serta generasi muda.
"Pada tahun lalu, program yang sama mendapat sambutan daripada pelawat dari dalam dan luar Terengganu dengan begitu menggalakkan.
"Hasil daripada kejayaan itu, kita meneruskan lagi pada tahun ini sebagai kesinambungan kerana ia menjurus kepada perpaduan yang begitu baik menggabungkan keunikan makanan, pakaian dan juga adat kesenian,"katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang akhbar selepas melancarkan Pesta Makanan Peranakan Terengganu, di Hotel Primula Beach Resort, hari ini.
Hadir sama, Presiden DPPCT, Low Wan Cheong merangkap Presiden Persatuan Peranakan Terengganu dan Pengurus Acara Festival Peranakan Terengganu 2015, Alex Lee Yun.
Mohd Jidin berkata, kerajaan negeri sangat berbangga dengan langkah persatuan yang sanggup mengeluarkan belanja kira-kira RM800,000 pada tahun ini, selain dengan sedikit bantuan dari pihak kerajaan bagi menjayakan festival enam hari itu.
Katanya, inisiatif persatuan peranakan meneruskan program itu sangat murni dan harus dipuji berikutan mampu memajukan negeri khususnya dalam aspek ekonomi dan juga pelancongan negeri.
Sementara itu, festival peranakan pada tahun ini dijangka lebih meriah apabila terdapat 95 gerai dan booth jualan di kalangan peniaga Melayu dan Cina yang akan memenuhi pasar malam, selain acara lain seperti pameran foto peranakan Terengganu, pertandingan fotografi Terengganu Peranakan, pertunjukan kesenian jalanan, `shop deco', demonstrasi masakan dan pertunjukan pentas.
', width_label:"90%",opacity_elements:1}),a(window).resize(function(){a(b.Container).find(".container_skitter").removeAttr("style")}),a(b.Container).removeClass("loadingxx"))})(jQuery)}; // CommentMode by MKR window.commentMode=function(){var h=function(c){function d(){$(a).slideDown();$(b).slideUp();e.addClass("active");f.removeClass("active");createCookie(a,null,1E4);eraseCookie(b);return!1}function g(){$(b).slideDown();$(a).slideUp();e.removeClass("active");f.addClass("active");createCookie(b,null,1E4);eraseCookie(a);return!1}c=(c||{}).Commentmodedefault||Alldefaultconfig.CommentMode;var e=$("#comment-post-message a").first(),f=$("#comment-post-message a").last(),a=e.attr("href"),b=f.attr("href");readCookie(b)&& "blogger"!=c?(g(),eraseCookie(b)):readCookie(a)&&"blogger"!=c?(d(),eraseCookie(a)):readCookie(b)?(g(),eraseCookie(b)):readCookie(a)?(d(),eraseCookie(a)):"blogger"!=c?(g(),eraseCookie(b)):(d(),eraseCookie(a));e.click(d);f.click(g)};return function(c){h(c)}}(); // Blogger Comment Emoticon by MKR window.emoticonx=(function(){var b=function(m){var j=m||{},l=j.emoRange||".comments p, div.emoWrap",k=j.putEmoAbove||"iframe#comment-editor",h=j.topText||"Click to see the code!",a=j.emoMessage||"To insert emoticon you must added at least one space before the code.";$(k).before('Emoticon
Home»politik» Diharamkan jual makanan sebelum pukul 2 petang di Kelantan dan Terengganu.
Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan MCA Negeri Terengganu, Datuk Toh Chin Yaw dikecam kerana mahu Kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu supaya menyemak semula usaha melarang perniagaan beroperasi selepas tengah malam dan menubuhkan suatu 'task force' untuk mengambil tindakan ke atas umat Islam yang tidak berpuasa dan menjual makanan sebelum jam 2.00 petang pada bulan Ramadan.
Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS, D Mohamad Khairuddin Aman Razali menasihatkan MCA supaya tidak campur tangan dalam urusan pentadbiran serta hal ehwal undang-undang yang berkait dengan orang Islam dan silalah hormati perlembagaan.
"Kerajaan negeri telah menjelaskan bahawa kewajaran tindakan itu ialah untuk mengelakkan kegiatan tidak bermoral berlaku di premis-premis perniagaan dan bagi mengelakkan tersebarnya budaya negatif dalam kalangan masyarakat.
Ia juga bagi memastikan rukun Islam dilaksanakan oleh setiap orang Islam yang berkewajipan secara sempurna tanpa adanya persekitaran yang boleh mencemarinya.
MCA juga harus sedar dan faham bahawa di bawah kuasa Perlembagaan Persekutuan juga, pihak berkuasa negeri mewujudkan Enakmen Pentadbiran Islam Negeri dan di bawah enakmen inilah Mahkamah Syariah ditubuhkan. Bidang kuasanya adalah bersumberkan kepada Senarai 2 Jadual Sembilan Perlembagaan Persekutuan.
Amat tidak wajar sekali apabila MCA mengambil sikap mempertikaikan Perlembagaan Persekutuan yang telah memperuntukkan Badan Perundangan Negeri diberikan kuasa untuk mentadbirkan Undang-Undang Islam dan semua hal-ehwal Islam di negeri masing-masing.
Saya percaya bahawa masyarakat bukan Islam juga mempunyai sistem nilainya yang tersendiri. Eloklah jika MCA memberi fokus memperkukuhkan sistem nilai tersebut dan tidak masuk campur dalam urusan umat Islam.
Undang-undang yang dikuatkuasan ke atas umat Islam itu adalah bertujuan untuk melahirkan masyarakat yang patuh kepada agama dan patuh juga kepada undang-undang justeru akan memberikan implikasi yang baik dan positif terhadap negara.
Tidak timbul soal undang-undang itu adalah 'draconian' atau penguatkuasaannya bersifat 'authoritarian'. Sektor pelacongan juga tidak bergantung kepada sektor perniagaan yang beroperasi selepas waktu tengah malam sahaja.." ujar beliau kepada satu tulisan kpada media. - Utaranews.com
', width_label:"90%",opacity_elements:1}),a(window).resize(function(){a(b.Container).find(".container_skitter").removeAttr("style")}),a(b.Container).removeClass("loadingxx"))})(jQuery)}; // CommentMode by MKR window.commentMode=function(){var h=function(c){function d(){$(a).slideDown();$(b).slideUp();e.addClass("active");f.removeClass("active");createCookie(a,null,1E4);eraseCookie(b);return!1}function g(){$(b).slideDown();$(a).slideUp();e.removeClass("active");f.addClass("active");createCookie(b,null,1E4);eraseCookie(a);return!1}c=(c||{}).Commentmodedefault||Alldefaultconfig.CommentMode;var e=$("#comment-post-message a").first(),f=$("#comment-post-message a").last(),a=e.attr("href"),b=f.attr("href");readCookie(b)&& "blogger"!=c?(g(),eraseCookie(b)):readCookie(a)&&"blogger"!=c?(d(),eraseCookie(a)):readCookie(b)?(g(),eraseCookie(b)):readCookie(a)?(d(),eraseCookie(a)):"blogger"!=c?(g(),eraseCookie(b)):(d(),eraseCookie(a));e.click(d);f.click(g)};return function(c){h(c)}}(); // Blogger Comment Emoticon by MKR window.emoticonx=(function(){var b=function(m){var j=m||{},l=j.emoRange||".comments p, div.emoWrap",k=j.putEmoAbove||"iframe#comment-editor",h=j.topText||"Click to see the code!",a=j.emoMessage||"To insert emoticon you must added at least one space before the code.";$(k).before('Emoticon
Diharamkan jual makanan sebelum pukul 2 petang di Kelantan dan Terengganu.
Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan MCA Negeri Terengganu, Datuk Toh Chin Yaw dikecam kerana mahu Kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu supaya menyemak semula usaha melarang perniagaan beroperasi selepas tengah malam dan menubuhkan suatu 'task force' untuk mengambil tindakan ke atas umat Islam yang tidak berpuasa dan menjual makanan sebelum jam 2.00 petang pada bulan Ramadan.
Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS, D Mohamad Khairuddin Aman Razali menasihatkan MCA supaya tidak campur tangan dalam urusan pentadbiran serta hal ehwal undang-undang yang berkait dengan orang Islam dan silalah hormati perlembagaan.
"Kerajaan negeri telah menjelaskan bahawa kewajaran tindakan itu ialah untuk mengelakkan kegiatan tidak bermoral berlaku di premis-premis perniagaan dan bagi mengelakkan tersebarnya budaya negatif dalam kalangan masyarakat.
Ia juga bagi memastikan rukun Islam dilaksanakan oleh setiap orang Islam yang berkewajipan secara sempurna tanpa adanya persekitaran yang boleh mencemarinya.
MCA juga harus sedar dan faham bahawa di bawah kuasa Perlembagaan Persekutuan juga, pihak berkuasa negeri mewujudkan Enakmen Pentadbiran Islam Negeri dan di bawah enakmen inilah Mahkamah Syariah ditubuhkan. Bidang kuasanya adalah bersumberkan kepada Senarai 2 Jadual Sembilan Perlembagaan Persekutuan.
Amat tidak wajar sekali apabila MCA mengambil sikap mempertikaikan Perlembagaan Persekutuan yang telah memperuntukkan Badan Perundangan Negeri diberikan kuasa untuk mentadbirkan Undang-Undang Islam dan semua hal-ehwal Islam di negeri masing-masing.
Saya percaya bahawa masyarakat bukan Islam juga mempunyai sistem nilainya yang tersendiri. Eloklah jika MCA memberi fokus memperkukuhkan sistem nilai tersebut dan tidak masuk campur dalam urusan umat Islam.
Undang-undang yang dikuatkuasan ke atas umat Islam itu adalah bertujuan untuk melahirkan masyarakat yang patuh kepada agama dan patuh juga kepada undang-undang justeru akan memberikan implikasi yang baik dan positif terhadap negara.
Tidak timbul soal undang-undang itu adalah 'draconian' atau penguatkuasaannya bersifat 'authoritarian'. Sektor pelacongan juga tidak bergantung kepada sektor perniagaan yang beroperasi selepas waktu tengah malam sahaja.." ujar beliau kepada satu tulisan kpada media. - Utaranews.com
0 comments: