Thursday, March 27, 2014

Blog Makanan di Terengganu: Nasi Impit Sambal Hitam Makanan ... - Blog Makanan di Terengganu

Blog <b>Makanan di Terengganu</b>: Nasi Impit Sambal Hitam <b>Makanan</b> <b>...</b> - Blog Makanan di Terengganu


Blog <b>Makanan di Terengganu</b>: Nasi Impit Sambal Hitam <b>Makanan</b> <b>...</b>

Posted: 23 Mar 2014 11:35 AM PDT

Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola

Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke...

So mari kita cerita pasal makanan...

Sebab semua orang suka makanan!

Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :)

Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :)

Laksa Johor

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,

Class gitu orang johor ni,

Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri

Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya

Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 

bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.

Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat

Mee Bandung 

Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar

Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain

Mee Bandung Muar tiada tandingannya !

Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya

Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat

Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit

Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam

Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2

Mestilah cukup pedasnya :)

Soto

Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun

Kalau LA lebih prefer soto bihun

LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,

sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil

Nasi Ambang 

Subhanallah, kecur tengok gambar ni

Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang

Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata

Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya

Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas

Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng

Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?

Gerenti puas hati :)

Telur Pindang

LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu

Datang kempunan nak makan telur pindang

Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat

Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang'

Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang

Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor

Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang

Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya.

Rasanya sangat sedap :)

Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang

Kacang Pool

LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool

Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam

Haha tak pastilah pulak,

Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin

Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :)

Mee Rebus Johor

Urmmm...sedap jugak ni

Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan

Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi

Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat

Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau

Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus

Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid

Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor

Botok-botok

Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik

Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang

Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan

Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni

Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar

Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang

Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 

daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.

Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus

Lontong 

Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong

Lontong kuah dan Lontong kering

Kalau LA lebih prefer lontong kering 

Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah

Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja 

Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak

Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil

Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum

Briyani Gam Johor

Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia

Senang kata briyani yang paling wanted lah

Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak

Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni?

First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor

Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi

Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah

LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. 

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka

Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri

Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza

Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya

Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... 

Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru

Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada

Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan

Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung

Otak-Otak

Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati

Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor

Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas

Otak-otak ni isi ikan yang berempah

Tempat lain pun ada juga kalau tak silap

Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :)

Dan berbeza dengan negeri lain

Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini

Air Kathira

Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor

Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar

Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya.

Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan

Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :)

Blog <b>Makanan di Terengganu</b>: teganuku: UPM Pindah Rumah <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2014 11:55 AM PDT

Ganti Rugi Konsesi Balak RM2 Bilion - Kerajaan PAS Terengganu Mungkir Janji, Kerajaan BN Tanggung Akibat!


Teganuku memaparkan pendedahan blog hambali1 ( di sini & di sini) mengenai TUNTUTAN dua syarikat yang mendapat konsesi balak dianugerahkan oleh Kerajaan PAS Terengganu (1999 - 2004) tetapi kemudian dibatalkan perjanjian.

Kerana sebab-sebab yang hanya diketahui oleh pemimpin PAS sendiri (TIDAK DINYATAKAN HINGGA KINI), dua syarikat berkenaan menuntut ganti rugi kepada Kerajaan Negeri dan Kerajaan Negeri Barisan Nasional kira-kira RM2,000 juta.

Sebagai Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said terpaksa berdepan dengan tuntutan berkenaan. Jika sebelum ini Syarikat Riyapadu Sdn Bhd menuntut RM1,000 juta, syarikat terbaru ini turut menuntut hampir RM1,000 juta.

Persoalannya selepas menerima sebahagian pembayaran daripada RM280 juta yang dipersetujui Kerajaan Negeri dan pemimpin tertentu, syarikat berkenaan ditamatkan persetujuan.

Ikuti pendedahan dua siri daripada blog berkenaan:

Bahagian Pertama

 WAJAH HODOH PEMIMPIN PAS TERENGGANU : CUBA SELINDUNGKAN DOSA 'BAHAM BALAK'...

Jika ada yang bertanya apakah PAS layak memerintah kembali Terengganu, jawapannya TIDAK!

Bukan sekadar gagal memanfaatkan dengan baik kuasa yang dianugerahkan Allah antara 1999 dan 2004 bagi memperkenalkan dasar-dasar yang membantu rakyat keluar daripada kemiskinan dan pembangunan berimbang, pemimpin PAS sehingga kini tetap terpalit dengan dosa-dosa di atas kegagalan mereka menguruskan harta negeri dengan baik.


Kita masih ingat dengan jelas sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 lalu apabila pemimpin PAS Terengganu merencanakan 'projek memfitnah Ahmad Said' dengan bantahan dan label kononnya 'Ahmad Said Terbabit Rasuah Balak'.

Pemimpin dan penyokong PAS, termasuk yang beberapa hari berjinak-jinak dengan PAS cuba membalas dendam melalui strategi 'pembunuhan karier' Menteri Besar Terengganu itu apabila mengatakan Kerajaan Barisan Nasional Terengganu, khususnya Datuk Seri Ahmad Said melakukan rasuah dalam pemberian konsesi balak.

Berikutan itu Ahmad Said terpaksa bersumpah dengan nama Allah pada satu majlis integrity untuk membersihkan dirinya.

Sedangkan yang menuduh dan membuat fitnah tidak pun bersumpah dengan nama Allah bahawa tuduhan dan butiran tuduhan mereka itu 'Semuanya Benar Belaka dan Tiada Yang Tidak Benar'.

Akibatnya, penyokong dan sebahagian rakyat Terengganu teruja dengan taktik kotor PAS ini.

Kesan ini besar kepada sokongan rakyat khususnya di kawasan Kuala Terengganu kerana bantahan di buat di Kuala Terengganu dan kempen mengenai rasuah ini banyak berkisar di dalam Parlimen Kuala Terengganu yang dimenangi oleh PAS.

Namun di sebalik cuba menghodohkan orang lain, pemimpin PAS sebenarnya berwajah HODOH kerana berselindung di sebalik kemunafikan dan kejahatan yang mereka lakukan ketika memerintah berkaitan isu balak ini.

Kita tetap tidak boleh lupa mengenai skandal balak pemimpin PAS. Ada yang melalui cakap-cakap dan ada yang terang-terangan tidak terjawab sehingga kini.

Kini skandal balak akan terdedah lagi  yang dilakukan pemimpin PAS dan akan meletup tidak lama lagi.

Kerajaan PAS Terengganu (1999 hingga 2004) dan kemungkinan besar beberapa pemimpin PAS yang sering memperkecilkan pemimpin UMNO khususnya Ahmad Said sebenarnya terbabit dalam skandal yang menggemparkan.

Jangan haraplah mereka akan mengaku atau berusaha membersihkan dosa yang mereka lakukan sebaliknya akan menuding kepada kerajaan BN dengan pelbagai helah.

Harapkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk berterus terang?

Dia lagilah mungkin akan menjawab tidak tahu apa-apa mengenai isu berkenaan kerana beberapa pemimpin PAS antara 1999 hingga 2004 dikatakan memiliki kuasa pentadbiran dalam soal kewangan, pelaburan atau juga konsesi balak lebih daripada Hadi.

Kes terbaru yang akan meledak sebenarnya sudah berlarutan kira-kira 11 tahun membabitkan sebuah syarikat yang diberikan konsesi untuk mengeluarkan 1.2 juta metrik tan balak yang nilainya dianggarkan RM2.1 bilion (RM2,100 juta).

Menurut fakta, mahkamah memberikan kemenangan kepada syarikat konsesi tersebut untuk menuntut ganti rugi gara-gara kerajaan PAS menamatkan perjanjian sewenang-wenangnya.

Sedangkan, menurut sumber syarikat berkenaan, sejumlah wang sudah dibayar kepada kerajaan negeri dan mungkin individu tertentu.

Ini bermakna Kerajaan PAS Terengganu 1999-2004 adalah jenis yang 'mungkir janji' dan pemimpinnya 'baham duit balak'.


Kita jangan lupa kepada kes Riyapadu Sdn Bhd (Riyapadu) - di mana kerajaan PAS juga 'mungkir janji'. Berikutan 'tindakan zalim dan tidak profesional' kerajaan PAS, syarikat berkenaan turut dibebani hutang lebih RM8 juta dengan kontraktor dan pembeli balak selain kerugian bayaran premium dilakukan.

Menariknya syarikat Bumiputera berkenaan menang di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 12 November 2010 lalu dan gara-gara perbuatan kerajaan PAS Terengganu, kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Ahmad Said pula terpaksa menanggung beban sebanyak RM1 bilion berkenaan. Kalau satu syarikat mungkin kita boleh katakan sebagai terkhilaf.

Tetapi jika berlaku juga kepada syarikat lain, ia bukan terkhilaf tetapi sama ada sengaja melakukannya, tidak cekap atau mungkin juga TIDAK BERUPAYA untuk mentadbir.

Duit daripada hasil balak ialah harta rakyat yang sepatutnya dibelanjakan untuk kemajuan dan kepentingan rakyat.

Modus operandi yang dilakukan pemimpin PAS ketika itu ialah menawarkan tender terbuka untuk syarikat konsesi mendapatkan projek.

Bagaimanapun Kerajaan PAS ketika itu menetapkan bahawa syarikat yang mendapat konsesi perlu membayar RM280 juta kepada Kerajaan Negeri. Tidak kurang dan tidak lebih.

Difaham ada lapan atau sembilan syarikat berminat. Tetapi akhirnya sebuah sahaja syarikat ditawarkan atau berjaya mendapat konsesi.


Syarikat yang mendapat konsesi ini sebenarnya membeli sebuah syarikat yang disenaraikan di Bursa Saham dengan keseluruhan kos termasuk modal dan perbelanjaan lain hampir RM60 juta demi mendapatkan konsesi bernilai RM2.1 bilion itu.
Memang berbaloi kerana Kerajaan Negeri hanya mahukan RM280 juta sahaja. Jika dihitung secara mudah, selepas ditolak modal membeli syarikat sebanyak RM60 juda dan kos membalak yang dianggarkan RM500 juta, syarikat masih membuat untung kira-kira RM360 juta.

Tetapi selepas membayar kepada Kerajaan Negeri dan individu tertentu sejumlah wang, syarikat berkenaan ditamatkan perjanjian.

Kes dibawa ke Mahkamah Tinggi dan akhirnya sekitar 2007, syarikat berkenaan mendapat perintah untuk menuntut kerugiannya daripada kerajaan negeri. Siapa memerintah pada 2007?

Jawabnya ialah Kerajaan BN dan difahamkan Menteri Besar ketika itu Datuk Seri Idris Jusoh tahu mengenai perkara ini, namun tiada apa-apa tindakan di buat


Ini bermakna selepas tiga tahun jatuhnya kerajaan PAS, beban yang dibuat oleh pemimpin PAS dan Kerajaan PAS terpaksa dipikul oleh Kerajaan BN.

Berapakah jumlah yang dibenarkan untuk dituntut kepada kerajaan negeri?

Mencecah RM2.1 bilion, iaitu sama dengan jumlah Bajet 2013 untuk perbelanjaan setahun bagi tujuan pembangunan negeri.

Pihak syarikat beberapa kali menghubungi kerajaan negeri dan difahamkan Kerajaan Negeri pimpinan Ahmad Said ketika ini terpaksa 'menguruskan isu' ini dengan baik kerana tempoh enam tahun selepas keputusan mahkamah semakin menghampiri.

Dengan kata lain, perundingan perlu dibuat dengan syarikat berkenaan untuk mengelakkan wang rakyat sebanyak RM2.1 bilion terpaksa dibayar kepada syarikat berkenaan.

Ini bermakna Ahmad Said terpaksa uruskan dua 'beban yang ditinggalkan kerajaan PAS berkaitan balak', iaitu dengan syarikat terbaru ini selepas dengan Riyapadu - sedangkan pemimpin PAS yang kini 'kehilangan kerja selepas kalah pilihan raya umum 2004, 2008 dan 2013' menuduh Kerajaan BN sekarang 'baham balak'.

Bahagian Kedua 

PEMIMPIN PAS 'CUCI TANGAN', AHMAD SAID KENA CARI SEKURANG-KURANGNYA RM1,000 JUTA…ADILKAH?

 "Apakah pemimpin PAS tidak merasa BERDOSA dan MALU untuk bertemu rakyat dan pada ketika yang sama mendakwa pemimpin UMNO rasuah, melakukan salah laku, mementingkan kroni dan 'baham balak'?"

 
Pemimpin PAS dan penyokong membantah tanpa melihat pemimpin mereka yang terpalit dengan 'baham duit balak..."

Pemimpin PAS Terengganu sering mendabik dada kononnya mereka adalah pemimpin Islam yang bebas rasuah, salah laku dan mengamalkan ajaran Islam yang melebihi pemimpin UMNO.

Namun ternyata perisytiharan kononnya 'mereka pemimpin terpilih dan terbaik' terpalit dengan pelbagai dosa, rasuah dan salah laku.

Jika sebelum ini dalam ceramah pada Pilihan Raya Umum ke-13 mereka menuduh pemimpin UMNO Terengganu melakukan salah laku dengan mementingkan kroni, terjebak dengan rasuah dan 'baham balak', pada pilihan raya kecil Kuala Besut, irama itu tetap berkumandang.

Namun, apakah mereka melihat dan mencermin diri sendiri? Apa yang sudah dilakukan oleh Kerajaan PAS Terengganu ketika berkuasa antara 1999 hingga 2004?

Harapkan Ayah Chik?...mungkin banyak tidak tahu permainan di belakangnya.
Pemimpin PAS ketika itu dan masih hidup dan aktif berkempen ketika ini cuba menutup kelemahan diri, kemungkaran dan perbuatan salah laku, selain gagal mentadbir negeri dengan baik telah dengan sengaja membazirkan wang negeri.

Maksud di sini ialah dengan membatalkan konsesi dua syarikat balak menyebabkan mahkamah memutuskan Kerajaan Negeri (kini ditanggung bebannya oleh Kerajaan Barisan Nasional) supaya membayar balik tuntutan syarikat berkenaan yang melebihi RM1.5 bilion.

Adilkah perbuatan mereka itu? Selepas melakukan kesalahan, orang lain terpaksa menanggung kesilapan terbut. Bak kata sesetengah orang, "Orang lain BERAK, orang lain TUKANG CUCI". Ternyata kini Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dibebankan dengan usaha mencari dana untuk membayar gantirugi yang dibenarkan mahkamah kepada dua syarikat konsesi iaitu Riyapadu Sdn Bhd dan sebuah lagi syarikat yang sedang melakukan perundingan jumlah sebenar yang perlu dibayar kepada mereka. 
 

Ahmad Said bersumpah dengan nama Allah tidak terbabit dengan rasuah balak pada satu majlis pada April 2013.

 Benar, setiap pihak yang mengambil alih kerajaan terpaksa menanggung secara 'Lock, Stock & Barrel'.
 
Namun dalam konteks membabitkan ganti rugi melebihi RM1 bilion seperti ini ia sudah melampau dan tidak wajar Kerajaan PAS dibenarkan 'cuci tangan' begitu sahaja.

Rakyat Terengganu wajar mempersoalkan kredibiliti, integriti dan keikhlasan pemimpin PAS yang mentadbir Terengganu antara 1999 hingga 2004.

Kesan bukan dirasai ketika itu tetapi selepas 10 tahun kemudian. Apakah pemimpin PAS tidak merasa TIDAK BERDOSA dan TIDAK MALU untuk bertemu rakyat dan pada ketika yang sama mendakwa pemimpin UMNO rasuah, melakukan salah laku, mementingkan kroni dan 'baham balak'?

Sedangkan mereka terlebih dahulu melakukan salah laku dan 'baham duit balik' walaupun dalam apa cara sekali pun!

Memang HODOH wajah pemimpin PAS yang berselindung di sebalik jubah, ketayap, berlagak alim dan sebagainya tetapi LEGASI RASUAH KEPIMPINAN PAS yang melekat di dahi mereka menceritakan segala-galanya.

Memang benar tidak semua pemimpin PAS berwajah demikian, namun PAS Terengganu perlu bertanggungjawab secara kolektif kerana mereka masih menerima pembesar Terengganu itu sebagai pemimpin mereka ketika ini.


Tidakkah mereka merasa simpati walau sedikit pun kepada Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang terpaksa mencari dana – tidak kiralah sama ada daripada hasil balak, petroleum dan gas, cukai atau apa juga pendapatan negeri – untuk mengumpul dana sebanyak kira-kira RM1.5 bilion (RM1,500 juta) bagi membayar ganti rugi kepada dua syarikat berkenaan?

Malah, syarikat kedua selepas Riyapadu dikatakan bersedia untuk berunding, namun dengan jangkaan pendapatan mereka sebelum ini sebanyak RM2.1 bilion (RM2,100 juta), mereka akan berlembut atau menerima apa sahaja cadangan Kerajaan Negeri?

Kini syarat sudah diletakkan kepada Kerajaan Negeri agar proses rundingan berikut dipilih untuk tujuan ganti rugi, iaitu:

1. Terima jumlah ganti rugi yang ditetapkan oleh mahkamah;

2. Menerima jumlah gantirugi tetapi berunding untuk kedua-dua pihak berpuashati; dan

3. Menolak keputusan mahkamah dan merujuk kembali ke mahkamah untuk jumlah yang lebih rendah.



Walau apa juga keputusan, Ahmad Said berada pada kedudukan yang tersepit antara membelanjakan wang yang besar itu untuk pembangunan rakyat atau membayar ganti rugi kepada syarikat konsesi.

Pada ketika beliau dihempuk dengan masalah sedemikian, pemimpin PAS yang merasakan diri mereka TIDAK BERDOSA dan TERLEPAS DARIPADA PERBUATAN SALAH LAKU, terus menerus memperkecil dan mempertikaikan keikhlasan Ahmad Said mentadbir negeri

 Dengan pelbagai isu yang diketengahkan khususnya oleh pemimpin PAS yang dua tiga hari masuk PAS seperti isu Kedai Payang, pengambilan tanah untuk pembangunan serta beberapa perkara lain, mereka seakan tidak maklum bahawa 'TAHI PENINGGALAN PEMIMPIN PAS' belum dicuci. Mereka ini seperti MENGAMPUNKAN segala DOSA dan KEMUNGKARAN yang dilakukan oleh pemimpin mereka sebelum ini sedangkan pemimpin berkenaan mengharapkan PAS kembali berkuasa agar segala dosa dan kemungkaran itu dapat diselindung atau disorokkan.


Logo syarikat yang menuntut ganti rugi,,,
Rakyat Terengganu, khususnya di Kuala Besut pada pilihan raya kecil ini sepatutnya diberitahu mengenai salah laku, mementingkan kroni dan perbuatan 'baham balak' ini. PAS tidak layak dipilih kerana pemimpinnya 'BERMUKA DUA' selain BERMUKA-MUKA di hadapan rakyat sedangkan di belakang, mereka memikul pelbagai perbuatan salah.

Mereka patut ditanya apakah wajar RM1.5 bilion itu 'DIBUANGKAN KE LONGKANG' begitu sahaja apabila gantirugi di bayar kepada dua syarikat konsesi berkenaan. Mereka juga wajar ditanya apakah PAS bertanggungjawab terhadap salah laku ini?

Jika mereka sedia bertanggungjawab, hakikatnya mereka sudah melakukan KESALAHAN BESAR tetapi setidak-tidaknya mengaku tetapi sekiranya TIDAK MENGAKU dan keputusan mahkamah ternyata BENAR SEMUANYA DAN TIADA YANG TIDAK BENAR, mereka adalah pemimpin MUNAFIK dan PERLU DITOLAK JAUH-JAUH.

Syarikat konsesi balak kedua ini sudah membayar sebahagian wang kepada kerajaan negeri dan individu tertentu walaupun tidak kesemua RM280 juta yang dituntut oleh kerajaan negeri.

Persoalannya, untuk apa dibelanjakan wang berkenaan dan individu mana yang mendapat untung daripada persetujuan konsesi ini?

Rakyat Terengganu mempunyai hak untuk bertanya dan mencari jawapan mengenai siapa pemimpin terbabit dan ke mana wang yang sudah dibayar itu dibelanjakan.

Mereka wajar dibawa ke pengadilan rakyat kerana bertindak tidak profesional, mungkin janji, berunsur rasuah dan paling penting ada yang BUNCIT PERUT kerana 'baham duit pendahuluan berkenaan'.

Rakyat Terengganu boleh menilai perbuatan keji oleh pemimpin PAS ini dan memang mereka TIDAK LAYAK untuk dikembalikan sebagai pemimpin untuk memerintah Terengganu. Kita berharap tidak ada lagi kejadian seperti yang berlaku dengan dua syarikat konsesi balak ini kerana ternyata PAS yang mendakwa ia parti Islam sebenarnya TURUT TERPALIT DENGAN RASUAH, MEMENTINGKAN KRONI dan TIDAK AMANAH DALAM PERJANJIAN.



Apa jaminan kepada rakyat Terengganu jika PAS memerintah kerana ternyata mereka bukan sahaja BERBOHONG apabila BERJANJI DENGAN manifesto PILIHAN RAYA pun tidak dianggap sebagai suatu AKUJANJI.

Jika janji yang dibuat dengan menggunakan khidmat peguam dan 'seal' rasmi tidak dipatuhi, janji pilihan raya atau melalui ceramah-ceramah oleh PAS terhadap rakyat bagikan 'kacang' dan boleh didolak-daleh sewenang-wenangnya.

Yang pasti, tiada masa depan untuk rakyat Terengganu jika membenarkan PAS berkuasa.

Malah rakyat akan turut terpalit kerana memilih PARTI YANG KONONYA ISLAM tetapi penuh dengan rasuah, perbuatan salah laku, mementingkan kroni, selain TIDAK JUJUR dengan JANJI yang sudah dimeterai seperti terbukti dengan dua syarikat konsesi balak ini.

Nasi Impit Sambal Hitam <b>Makanan Tradisi Terengganu</b>

Posted: 12 Mar 2014 12:03 PM PDT

Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola

Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke...

So mari kita cerita pasal makanan...

Sebab semua orang suka makanan!

Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :)

Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :)

Laksa Johor

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,

Class gitu orang johor ni,

Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri

Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya

Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 

bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.

Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat

Mee Bandung 

Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar

Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain

Mee Bandung Muar tiada tandingannya !

Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya

Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat

Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit

Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam

Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2

Mestilah cukup pedasnya :)

Soto

Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun

Kalau LA lebih prefer soto bihun

LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,

sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil

Nasi Ambang 

Subhanallah, kecur tengok gambar ni

Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang

Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata

Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya

Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas

Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng

Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?

Gerenti puas hati :)

Telur Pindang

LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu

Datang kempunan nak makan telur pindang

Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat

Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang'

Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang

Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor

Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang

Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya.

Rasanya sangat sedap :)

Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang

Kacang Pool

LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool

Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam

Haha tak pastilah pulak,

Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin

Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :)

Mee Rebus Johor

Urmmm...sedap jugak ni

Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan

Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi

Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat

Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau

Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus

Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid

Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor

Botok-botok

Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik

Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang

Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan

Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni

Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar

Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang

Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 

daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.

Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus

Lontong 

Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong

Lontong kuah dan Lontong kering

Kalau LA lebih prefer lontong kering 

Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah

Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja 

Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak

Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil

Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum

Briyani Gam Johor

Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia

Senang kata briyani yang paling wanted lah

Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak

Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni?

First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor

Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi

Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah

LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. 

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka

Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri

Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza

Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya

Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... 

Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru

Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada

Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan

Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung

Otak-Otak

Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati

Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor

Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas

Otak-otak ni isi ikan yang berempah

Tempat lain pun ada juga kalau tak silap

Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :)

Dan berbeza dengan negeri lain

Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini

Air Kathira

Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor

Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar

Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya.

Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan

Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :)

6c) <b>Makanan tradisional di</b> Kelantan - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2014 11:49 PM PST

Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Ia juga nama satu kawasan pentadbiran di Pahang, iaitu Mukim Budu. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.


Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. [1]William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.[2]
Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. [3] Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.[4], [5]
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.


Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "Cencaluk" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". [1]


Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik.[1] Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


Thousand Island adalah dressing salad yang dibuat dari mayonnaise, saus tomat, telur ayam, dan berbagai sayuran yang dicincang kecil-kecil, biasanya acar timun, bawang, paprika, dan zaitun. Dressing ini selain digunakan dalam salad juga dioleskan pada roti sandwich.
Resepi Thousand Island telah dicetak sejak 1912, namun asal usulnya tidak diketahui secara pasti.


Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]
Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.
Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]
Pekasam disebut dalam peribahasa Melayu,
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Pekasam daging pula bukan mudah untuk dicari dan tidak ramai yang pandai memakannya. Namun setiap kali musim raya haji kebiasaan ibu saudaraku yang berada di bagan datoh, perak pastinya akan menghidangkan juadah ini. Yang pasti makan bersama nasi panas-panas sangat enak walau tiada lauk lain.


Di Melaka ada cincaluk, di Sarawak ada encaluk, di Kelantan ada budu, di Sarawak ada rusip, di Pahang ada pekasam, di Sarawak ada kasam, di Perak ada tempoyak, di Sarawak ada empuyak..
1st time aku kenal dan makan rusip semasa berada di Sarawak. Member ku yang mencadangkan makanan ni. So far, bagi aku rasanya seakan budu cuma ikannya nampak lebih besar


Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
Ada sesetengah orang aku lihat tidak boleh pisah pabila makan pasti ada kicap. Nmpak yummy x gambar tu. Buah jambu susu yang masam masam manis sangat sedap di cicah dengan sambal kicap serta belacan. Buah ni sudah jarang dijual. Namun pokoknya masih utuh dan sedia berbuah mengikut musim rambutan di kampungku. Sekarang la music mnya... nyum nyum


Oleh kerana demam korea aku masih belum kebah, aku juga terpengaruh untuk makan kimchi pula. Tekak ku ni alhamdulillah masih boleh menerima makanan sebegini. Yang ni halal oke. Kat korea pon ada orang islam.
Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam.

Sharing is caring
* footnote;
Bila kita berdepan dengan kemungkaran, biarlah kita menjadi ikan di laut. Walaupun airnya masin, tetapi tubuhnya tetap tawar.

posted from Bloggeroid

0 comments: